Museum Martenain Franeker wil toegankelijker worden voor slechtzienden. Het plan voor de aaitoer is ingediend voor de Raak! stimuleringsprijs, voor musea die verbetering doorvoeren voor slechtzienden. SAM ondersteunt dit initiatief. 

Museum Martena zit bij de laatste drie en kan de stimuleringsprijs winnen. Wie de meeste publieksstemmen krijgt wint. Stemmen kan nog tot 7 oktober. Stemmen kan via www.raakstimuleringsprijs.nl.

Over de aaitoer

De Aaitour is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids, door het museum met een audiotour bij 30 objecten. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. De beeldbeschrijvingen zijn noodzakelijk voor blinden en slechtzienden, zodat ‘er meer gebeurt in je hoofd’. Maar met alleen beeldbeschrijvingen ben je er niet.

De combinatie met leuke informatie maakt dit een uniek en nieuw concept. Daarnaast mag je bij alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saepck van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor of een gondel uit het reuzenrad van Kooistra’s Kermis.

Het aanraken (aaien) van de objecten geeft blinden en slechtzienden informatie en zorgt voor een beleving voor gewoon zienden. ‘Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken.’ zegt een bezoeker. (Bron: Raak!)