SAM heeft donderdagavond ingestemd met een extra financiële injectie voor theater De Koornbeurs. Fractievoorzitter Sjoerd Simon Kuipers legt uit waarom. 

De culturele sector heeft het zwaar. De gehele culturele wereld ligt zowat stil. Een hele branche staat onder druk. Vele artiesten en technici staan langs de zijkant. Triest en uitzicht voor verbetering is nog ver weg.

Desondanks zie je in deze periode ook vele nieuwe creatieve ideeën ontstaan. De Koornbeurs kwam zeer creatief in het nieuws om met heerlijke stoelen waarbij voldoende ruimte was voor de bezoekers om toch nog wat te kunnen bieden. Experimenten met livestreams, noem het allemaal maar op. Je ziet een beweging op dat front.

Een hard gelag voor de hele sector. Maar nu over De Koornbeurs. Wij onderkennen wel dat er dingen niet goed zijn gegaan. Dat betreuren wij. Stel mij ook de vraag of de beschikbare subsidie voldoende is voor de Koornbeurs.

Natuurlijk willen wij op lange termijn ook kijken hoe het nu verder moet met de Koornbeurs. Maar dat wel middels een dialoog met onze inwoners en alle betrokken partijen. Betrek daarbij dan ook de nieuwe ontwikkelingen die al in gang zijn gezet, zoals het werelderfgoed van het Planetarium en de ontwikkelingen van het toerisme.

Nu ligt een verzoek voor ruim 50.000 euro aan eenmalige middelen plus nog een compensatie wegens corona. Je moet het bestuur en de directie nu niet onder druk zetten. Om dit in coronatijd te doen heeft geen zin. Je moet ze een eerlijke kans bieden om verder te bouwen. Ook ver vooruitkijken vinden wij te vroeg. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang corona nog onder ons is en in hoe lang het theater daar last van ondervindt.

Zet je het bestuur wel onder druk,  wordt het financieel nog zwaarder. In dat geval gaat men het waarschijnlijk zoeken naar nog kleinere producties met nog minder inkomsten als gevolg. Wij schatten in dat de financiën verder uithollen als we die  50.000 euro extra niet beschikbaar stellen.

Gelukkig onderkent het Rijk ook deze problemen. Zij hebben geld beschikbaar gesteld om deze periode te overbruggen. Maar ook de provincie en niet te vergeten de veiligheidsregio heeft ruimte geboden aan de Koornbeurs. Als wij als gemeente dit niet doen slaan wij een modderfiguur en kan het wel eens zo zijn dat andere partijen zeggen: als jullie als gemeente er niet in geloven hoeven wij ook niet over de brug te komen. Dat willen wij voorkomen.

De fractie van SAM wenst de Koornbeurs veel wijsheid en lef om er toch wat moois van de maken.