Raadslid Hanna van der Werff sprak in de gemeenteraad van Waadhoeke over Empatec en bracht motie in.

Hanna: De westerse wereld draait om efficiëntie. Hoge opbrengsten, lage kosten. De snelheid van de wereld heeft een groep mensen buiten de lijnen gezet. En niemand mag buiten de lijnen. Als het niet lukt om mee te rennen met het hoge tempo, kan je er nog steeds komen. Je bent nog steeds mens, volwaardig en belangrijk. Empatec biedt aangepast werk naar het talent en het kunnen van de werknemer. Belangrijk werk, voor maatschappij en werknemer.

Door besluiten vanuit Den Haag is de groep mensen die bij Empatec mogen werken, kleiner geworden. Dat heeft als voordeel dat er meer mensen aan het werk zijn bij andere bedrijven maar uiteraard ook als gevolg dat er mensen niet aan de slag zijn. Terwijl een prettige werkomgeving, voldoening uit je werk halen, structuur zo belangrijk zijn. Belangrijk om te denken dat je er toe dat, te weten dat er iemand jou verwacht en dat je goed bezig bent.

Het besluit uit Den Haag heeft echter ook als gevolg gehad dat het goed lopende bedrijf Empatec in de financiële problemen kwam. Ze hebben hard gewerkt, geprobeerd het tij te keren maar dat lukte niet. Net als andere gemeenten moeten wij er ook aan geloven en de bijdrage per deelnemer verhogen. Maar net als bij elk bedrijf moet de aansturing duidelijk zijn: wat is het doel? Geld verdienen of een veilige werkplek om te ontwikkelen? Wij denken dat laatste. Om dat doel goed voor ogen te houden en te kunnen controleren of dit doel behaald wordt, moet de rol van de GR en de gemeenteraden goed zijn uitgedacht. Dat vraagt transparantie van het bedrijf en een gemeenteraad die keuzes durft te maken.

In een bedrijf waar vier gemeentes deelnemen, moet iedereen zich aanpassen. Bij mij thuis zijn wij ook met vier mensen. We kunnen niet elke dag eten wat we zelf willen, op tv kijken wat wij willen. We moeten ons aanpassen aan elkaar. En bij aanpassen hoort ook accepteren dat een ander een zegje heeft over wat jij doet. Dat je dat dus in samenwerking niet alleen kan bepalen. We zijn vier jaar bezig geweest met Empatec. We hebben er ontzettend veel over gesproken, hoeveel meer kan er gezegd, hoeveel meer kan er geschreven?

SAM kiest voor de huidige werknemers, de toekomstige en zoals uit onze motie blijkt ook voor de mensen op de wachtlijst. Want wij houden niet van wachten en zeker niet als het eigenlijk niet hoeft.

SAM kiest voor Empatec!