Samen van almaar meer naar veel minder

Het werkbezoek van SAM Waadhoeke aan Better foar letter is kort maar krachtig samen te vatten. Kandidaat raadsleden Tjeerd Cuperus en Henk Bosma troffen een gedreven initiatiefnemer, Frans Nieuwhof.

Gezonde, verantwoord geteelde producten van eigen bodem als verbindende factor voor de gemeenschap. Dat is hoe het idee ooit is ontstaan. Meer van de koude grond, minder import. Maar ook meer bewustwording, aldus Frans. Alleen het lokale product of in elk dorp een buurtmarkt leidt nog niet tot dรฉ ommekeer die nodig is.

Het gaat vooral ook om het bewust worden van de route van een product van zaad tot het bord. Dat proces kan via minder schakels met minder verspilling om zo meer voldoening en meer gemeenschapswaarde te realiseren. Want het saamhorigheidsgevoel van de betrokken burgers en ondernemers is ook een belangrijk onderdeel van het verhaal van de buurtmarkt.

Werken van onderaf, meer luisteren naar en samenwerken met de burgers. Daar ligt nog steeds een opdracht voor de overheid om dit te faciliteren. Burgerinitiatief is goud waard! We moeten het tenslotte samen doen!

Daarom legt SAM Waadhoeke ook graag haar oor te luisteren bij dit mooie burgerinitiatief welke niet alleen een speerpunt is binnen ons verkiezingsprogramma maar zeker ook als voorbeeld kan dienen voor anderen. De buurtmarkt: culinaire en sociale duurzaamheid!

Beter eten van de koude grond dan uit een warm land!